header-moody

Vind 25 leuke stedentrips inclusief vervoer

Stephan Kroos

Wij willen samen met jou een onvergetelijke stedentrip samenstellen. Zo verzorgd als je zelf wenst. Alleen hotel of met trein, bus, ferry, vliegtuig en leuke excursies! En alles tegen een scherpe prijs!

Stephan KroosGaSamen.nl Stedentrips

Handige tips voor Lissabon

Praktische informatie

Een goede voorbereiding is het halve werk! Of je maar een dagje blijft of voor langere tijd de Portugese hoofdstad bezoekt, het is altijd handig om meer te weten van je vakantiebestemming. Zo kom je in ieder geval niet voor onverwachte verrassingen te staan. Op welke dagen vieren de Portugezen feest en wanneer zijn de winkels geopend? GaSamen Stedentrips zorgt voor een goede voorbereiding met deze praktische info!

Snel informatie opzoeken

Alarmnummersomhoog

Hoewel je er natuurlijk nooit vanuit gaat, is het altijd handig de alarmnummers van een stad te weten. Ook in Portugal geldt het alarmnummer 112.

Bijzonderhedenomhoog

Eetgewoonten

Portugezen vinden het heerlijk om buiten de deur te eten en doen dit dan ook het liefst 3x per dag. 's Ochtends wordt er licht ontbeten. Het middageten wordt tussen 12:00 en 14:30 geserveerd en het diner staat laat op het menu: vanaf ca. 19:30 tot 23:00. Hongerige Portugezen nuttigen vaak om 17:00 nog een 'tussenmaaltijd', wat bestaat uit een drankje en een gebakje.

Rookverbod 

In 2007 heeft de Portugese regering roken verboden in bijna alle overdekte ruimtes, zoals restaurants, clubs, openbaar vervoer, scholen en winkelcentra. De enige uitzondering werd gemaakt voor restaurants groter dan 100m2. Zij mogen een rokersruimte creëren, al mag deze niet meer van 30% van de totale oppervlakte beslaan. Op 1 januari werd deze uitzondering voor de horeca doorgezet en mogen ook bars en clubs er zelf voor kiezen of zij wel of niet het rookverbod handhaven. De minimumleeftijd voor sigarettenverkoop is gestegen van 16 naar 18 jaar.

Rijd alcohol vrij

Dat je nooit met drank op achter het stuur moet gaan zitten, is een feit. Dat vinden ook de Portugezen. De straffen voor het rijden onder invloed liggen in Portugal dusdanig hoog, dat je er al snel de gevangenis voor in kan draaien. Een alcoholpercentage gelijk aan of hoger dan 1,2 g/l (wat je na ongeveer 7 glazen al hebt bereikt) is in Portugal een zware misdaad en wordt bestraft met een gevangenisstraf tot 1 jaar of een boete tot 120 dagen, bovendien wordt er een rijontzegging opgelegd voor een periode van 3 maanden tot 3 jaar.

Feestdagenomhoog

Nieuwjaarsdag: 1 januari
Driekoningen: 6 januari
Valentijnsdag: 14 februari
Vrijheidsdag: 25 april
Dag van de arbeid: 1 mei
Dia de Camões (Dag van Portugal): 10 juni
St. Antonius: 13 juni
Maria Tenhemelopneming: 15 augustus
Dag van de Republiek: 5 oktober
Allerheiligen: 1 november
Herstel van de Onafhankelijkheid: 1 december
Onbevlekte Ontvangenis: 8 december
1e Kerstdag: 25 december
2e Kerstdag: 26 december
Oudjaarsdag: 31 december

Overige feestdagen: Pinksteren, Pasen, Hemelvaart, Moederdag, Vaderdag, Sacramentsdag en Goede Vrijdag.

Houdt er rekening mee dat tijdens nationale feestdagen supermarkten en winkels dicht kunnen zijn.

Klimaatomhoog

Door de invloed van de Atlantische Oceaan heeft Lissabon het hele jaar door een heerlijk weer. Zelfs als de temperaturen in de zomer tussen de 25 en 30 graden liggen, is het zeer goed uit te houden. Hoewel de temperatuur in de wintermaand iets zakt (naar een nog steeds erg respectabele 15 graden), schijnt het zonnetje bijna het hele jaar door. Ideale periode: het voor- en najaar, dan is het er gemiddeld zo'n 22 graden!

Openingstijdenomhoog

Op werkdagen openen de winkels hun deuren van 09:00 of 10:00 tot 19:00. Sommige (kleinere) winkeltjes sluiten rond het middaguur hun deuren voor een lunchpauze. Op zaterdag zijn winkels de hele dag geopend, van 09:00 - 19:00. De winkelcentra in Lissabon kennen veel langere openingstijden: van 10:00 - 00:00 (tijden onder voorbehoud).

Tijdzoneomhoog

Lissabon loopt gelijk met de GMT, wat betekent dat het er het hele jaar door 1 uur vroeger is dan in Nederland.

Valutaomhoog

In Portugal wordt net zoals in Nederland betaald met de Euro. Het enige kleine verschil is dat in Portugal nog wel met 1 en 2 eurocenten betaald wordt. Geld kan op bijna elke hoek van de straat opgenomen worden.

Vervoer

In het centrum

In de stad

Lissabon heeft een uitgebreid netwerk van maar liefst 90 busroutes, die de hele stad en haar buitenwijken beslaat. Eén van de snelste manieren om te reizen is per metro. De meeste hotels hebben dan ook een metrostation in de buurt. Daarnaast zijn bijna alle stations prachtig versierd met de typische Portugese tegeltjes: azulejos. Het hoogtepuntje van het openbaar vervoer is natuurlijk de tram. Hoewel de trammetjes eruit zien alsof deze in een museum thuishoren, zijn ze hét symbool van Lissabon geworden. De trams rijden door heel Lissabon. Stap op lijn 28 (door Bairro Alto, Alfama en Graca e Estrela of lijn 12 (door Alfama naar Martim Moniz).

Erg handig is de Lisboa Card die je vooraf bij reservering al kunt bijboeken. Met deze openbaar vervoer kaart reis je onbeperkt met de bus, tram of metro (inclusief de 'Carris' bussen vanaf de luchthaven). De Lisboa Card is verkrijgbaar vooor 24, 48 of 72 uur.
Tevens ontvang je bij diverse musea, bezienswaardigheden, restaurants en winkels korting.

 

Luchthaven naar centrum

Van de luchthaven naar het centrum

Van en naar de luchthaven rijdt de Aerobus. De bussen rijden vanaf ca. 8 uur 's ochtends tot 8 uur 's avonds en vertrekken elke 20 minuten. Tickets kunnen in de bus gekocht worden voor circa €3,50. Een andere, nog vrij goedkope manier is de taxi. Het starttarief is €2,50 en een kilometer kost ongeveer €0,50 (prijzen onder voorbehoud).

Wijken

Wijk Alfama

Alfama

De wijk Alfama is de oudste wijk van Lissabon, en bevindt zich (onder) in de omgeving van het kasteel. Het wordt al eeuwen lang bewoond en staat vandaag de dag bekend als romantisch hart van Lissabon. Van hieruit kun je rustig naar boven wandelen naar het Castelo de São Jorge, waar de geschiedenis van de stad oorspronkelijk begon, en kun je genieten van de indrukwekkende panoramische vergezichten over de stad. Een echte aanrader is een ritje met tram 28!

Wijk Bairro Alto

Bairro Alto

Eén van de aantrekkelijkste wijken van Lissabon en staat al vanaf de 19e eeuw bekend om de levendige dranklokalen. Het is een oude en knusse wijk met veel smalle straatjes en leuke barretjes en restaurants. Overdag kan men genieten van chique en uitdagende designerkleding en ’s avonds van de restaurants. Nog later voegt men zich bij de menigte op straat die uit de volgepakte bars en clubs stromen.

Wijk Rossio 2

Baixa & Rossio

De wijken Baixa & rossio worden ook wel de benedenstad genoemd. In tegenstelling tot de andere wijken van Lissabon vindt je hier rechte en evenwijdige lanen. Dus geen wirwar van straatjes! De pleinen zijn een prachtig nostalgisch en zowel de toeristen als de lokale bevolking komen hier graag een terrasje pikken na het winkelen. Zowel leuke kleine lokale winkeltjes als de grote winkelketens zijn in de omgeving te vinden.

Belem

Belém

Een prachtige buitenwijk met vele tuinen, parken en monumenten. Tevens was dit de plek van waaruit de beroemde Portugese zeehelden hun tochten over de wereldzeeën begonnen. Het is zeker de moeite waard om een bezoek te brengen aan de bekende toren van Belém. Dit is één van de weinig overgebleven bouwwerken die herinneren aan de glorietijden van Portugal. Maar Belém heeft nog veel meer te bieden: bijzondere musea zoals Berardo Museum, Museu Nacional dos Coches of het Scheepvaartmuseum. Vergeet ook zeker niet om het overheerlijke ‘Pastéis de Belém’, een zoet gebakje, te proeven!

Wijk Chiado

Chiado

Vandaag de dag is dit één van de meest chique en welvarende delen van Lissabon met theaters, boekwinkels en artistieke cafés. Chiado bestaat vooral uit steile straten, smalle steegjes, trappen, prachtige uitzichten en kronkelpaden. Het ene moment sta je op een gezellig plein met volle terrassen en het andere moment loop je door een smalle, steile steeg langs bouwvallige panden.